Mail ons via info@stichji.com
November 9, 2022

Javanen in de (Nederlandse) Polder

In het project gaat STICHJI in samenwerking met spoorzoekers op zoek naar tastbare sporen van Javaanse Surinamers in Nederland.

Fotograaf Paul Bolk ca. 1987 Nieuw Beekvliet Sint Michielsgestel. Bron: BHIC

Het project ‘Javanen in de (Nederlandse) Polder’ (kortweg JIP-project) is een lopend project dat van start ging in december 2012. In het project gaat STICHJI in samenwerking met spoorzoekers op zoek naar tastbare sporen van Javaanse Surinamers in Nederland. Aan de hand van persoonlijke foto’s en persoonlijke verhalen wordt het proces van migratie en vestiging van geïnterviewden gedocumenteerd. Automatisch komen bij deze gesprekken het arbeidsleven, het sociaal leven en betrokkenheid bij maatschappelijke initiatieven aan bod. Het verzamelde materiaal vormt samen het materieel- en immaterieel erfgoed van Javaanse Surinamers in Nederland, dat in bewaring wordt gegeven aan lokale archieven waarmee STICHJI samenwerkt. Het project ging van start in Noord-Brabant en Den Haag en wordt uitgebreid naar andere plaatsen waar veel Javanen wonen. Het materiaal dat door spoorzoekers van het JIP-project werd verzameld is gebruikt voor diverse tentoonstellingen, lezingen en publicaties.

Seminar: Ondernemen in culinair erfgoed

Yvette Kopijn, Han Go, Hariëtte Mingoen, Herman Wormer, Sandie Mei Yau Chan

Als vervolg op het boek Saoto berkat en dawet, organiseerde STICHJI op 3 april 2016 het seminar ‘Ondernemen in culinair erfgoed’. Tijdens dit seminar werden door middel van presentaties, een paneldiscussie en gelegenheid tot netwerken, van gedachten gewisseld over Javaans-Surinaams ondernemerschap in de culinaire sector. Bekijk hier het fotoalbum.

Saoto, berkat en dawet. Een kijkje in de keuken van Javaans-Surinaamse warungs

Warung Mini XL Den Haag. Fotograaf: Matte Soemopawiro

Op 9 augustus 2015 werd ter gelegenheid van 125 jaar Javaanse Immigratie het boek Saoto, berkat en dawet. Een kijkje in de keuken van Javaans-Surinaamse warungs gepresenteerd. De verhalen achter de toko’s, afhaal- en eetgelegenheden, meestal aangeduid als ‘warung’, staan centraal in het boek.  Dit boek is onderdeel van het project Javanen in de (Nederlandse) Polder, speciaal voor 125 jaar Javaanse Immigratie is ingezoomd op het culinair ondernemerschap. In Suriname vond de boekpresentatie plaats op 13 november 2015 in het Nationaal Archief in samenwerking met NAS en VHJI. De bijeenkomst werd bijgewoond door de Minister van Binnenlandse Zaken, de Minister van Arbeid, en de Indonesische ambassadeur.

Javaanse wegen naar de eeuwigheid

Fotograaf: Matte Soemopawiro

Bij de herdenking van 124 jaar Javaanse immigratie in 2014, werd een deel van de projectresultaten gepresenteerd tijdens een themabijeenkomst ‘Javaanse Wegen naar de Eeuwigheid’. Dit thema omvat het materiaal dat in Den Haag en Noord-Brabant is verzameld over de totstandkoming van begraafplaatsen voor Javaans-Surinaamse moslims, en over personen en organisaties die actief zijn in de begeleiding van Javaanse Surinamers bij overlijden en begraven.

STICHJI werkt samen met:

Centrum voor de Geschiedenis van Migranten – Vijf eeuwen migratie

Brabants Historisch Informatie Centrum

Haags Gemeentearchief Werkgroep 125 Jaar Javaanse Immigratie

Sponsors:

Fonds1818

Stichting Surinamefonds

Gemeente Den Haag

Platform Surinaamse Ouderen Organisaties Noord-Brabant

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.