STICHJI behoudt het Javaans-Surinaams erfgoed door projecten, herdenkingen en gemeenschapsverbinding te organiseren. Daarnaast werken wij samen met organisaties in Nederland, Suriname en Indonesië.
Herdenkingen en vieringen van historische gebeurtenissen
Educatieve initiatieven en publicaties
Musea, onderzoekers en gemeenschappen
Stichting Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI) zet zich in om de geschiedenis en het erfgoed van Javaanse-Surinamers levend te houden. Dit doet STICHJI door initiatieven (projecten) te ontplooien die gericht zijn op het vastleggen van de wijze waarop Javaanse-Surinamers, in de context van migratie en in diaspora, hun erfgoed beleven, vormgeven en uitdragen. STICHJI presenteert de resultaten van haar projecten zo mogelijk op of rondom 9 augustus, de dag waarop het begin van de Javaanse immigratie in Suriname wordt herdacht.
Zo draagt STICHJI eraan bij dat de geschiedenis van Javaanse-Surinamers niet vergeten wordt. Door de ontwikkelingen binnen de Javaans-Surinaamse gemeenschap in Nederland te belichten, zorgt STICHJI ervoor dat deze gemeenschap voor het voetlicht komt.
STICHJI vertegenwoordigt Javanen bij gebeurtenissen die van belang zijn voor de herkenbaarheid van de Javaanse-Surinamers. Dat gebeurt onder andere door deelname aan netwerken, aanwezigheid bij relevante bijeenkomsten en door presentaties, lezingen en publicaties over Javaanse-Surinamers.
STICHJI werkt samen met partners in Nederland, Suriname en Indonesië.
De bestuursleden van Stichting Herdenking Javaanse Immigratie.
Amber is in 2024 toegetreden tot het bestuur van STICHJI. Ze heeft een achtergrond in de sociale wetenschappen en doet postkoloniaal onderzoek. Met haar kennis en expertise wil ze bijdragen aan het onderzoek en behoud van het Javaans-Surinaamse erfgoed in Nederland.
Hariëtte Mingoen is sinds 2000 voorzitter van STICHJI. Met een achtergrond in ontwikkelingssociologie werkte ze in internationale betrekkingen en ontwikkelingssamenwerking. Ze bekleedde diverse bestuursfuncties binnen welzijns- en erfgoedorganisaties.
Gary Soetodrono heeft een achtergrond in psychologie, ondernemen, communicatie & multimedia. Sinds 2025 is hij toegetreden tot het bestuur. Hij zet zijn kennis en ervaring graag in om STICHJI verder te brengen met onderzoek en behoud van het Javaans-Surinaamse erfgoed.
Claudine Setroredjo, geboren in Suriname, verhuisde in 1991 naar Nederland om haar studie Levensmiddelentechnologie af te ronden. Later stapte ze over naar de financiële sector. Haar vrijwilligerswerk hervatte ze in 2015 bij de werkgroep 125 jaar Javaanse immigratie. Als penningmeester zet ze haar financiële expertise in voor STICHJI.
Johnson Abas, geboren in Suriname, verhuisde in 1987 naar Nederland om Bouwkunde te studeren. Hij deed vrijwilligerswerk voor diverse organisaties en nam in 2015 deel aan de Werkgroep 125 jaar Javaanse immigratie. Kort daarna versterkte hij STICHJI als ondersteunend bestuurslid, waar hij zijn ervaring inzet voor verschillende projecten.
Magally Mingoen is in augustus 2019 als secretaris toegetreden tot het bestuur. Zij heeft sociologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en is momenteel werkzaam bij een bank. Bij STICHJI hoopt zij bij te dragen aan de ontwikkeling van initiatieven, tegelijkertijd meer inzicht te krijgen in de geschiedenis en het erfgoed van Javaanse-Surinamers.